فرش ماشینی از دیگر منسوجات بافندگی در زمینه ارائه کف پوش منازل می باشد که به واسطه بافت با ماشین آلات بافندگی مکانیکی به این نام شناخته شده است. این نوع از محصولات که بر اساس موارد گوناگون از جمله نوع نخ، ابعاد، تکنولوژی بافت، طرح و نقشه و ... در دسته بندی های مختلف قرار می گیرند توانسته بازار گسترده ای را به خود مختص سازد. بر خلاف این موارد که از تفاوت های این محصولات به شمار می رود یکی از شباهت های بافت این محصولات را می توان در مرحله تولید فرش ماشینی کاشان بیان نمود که در دسته بندی های مختلف این محصولات به شکل یکسان صورت می پذیرد. لذا در باب این مرحله یکسان در تولید تمامی دسته بندی های فرش ماشینی دست نوشته زیر تحت عنوان آشنایی با مراحل تولید فرش ماشینی بیان شده است تا اطلاعات شما را در این زمینه ارتقا بخشد.
آشنایی با مراحل تولید فرش ماشینی
تولید فرش ماشینی در ایران با زنجیره بافت این محصولات به شکل زیر صورت می گیرد:
- ریسندگی
- رنگرزی
- بافندگی
- تکمیل
که این مراحل بسته به کارخانه تولید کننده به دو شکل انجام کامل این عملیات به صورت مستقیم از طریق کارخانه یا انجام برخی از این عملیات توسط کارگاه های تولیدی و اتصال عمودی آن به کارخانه برای بافت فرش های ماشینی انجام می گیرد که انجام صفر تا صد مراحل تولید فرش ماشینی معمولا در کارخانجات فرش بافی معتبر به صورت کامل انجام می گردد.
برای کسب اطلاعات کامل در زمینه فرایند تولید فرش ماشینی و آگاهی کامل از این مراحل در ادامه با ما همراه باشید تا به طور جداگانه با هر یک از این مراحل آشنا شوید.
مرحله ریسندگی
در باب روش تولید فرش ماشینی یا همان مراحل خط تولید فرش ماشینی اولین مرحله را می توان مرحله ریسندگی تعریف نمود که نخ مورد نیاز بافت فرش را تهیه می نماید. بافت فرش های ماشینی با سه نوع نخ صورت می گیرد که در این مرحله به دست می آیند. اصلی ترین نوع نخ تشکیل دهنده فرش ماشینی را می توان نخ خاب فرش بیان نمود که در مرغوب ترین حالت با جنس آکریلیک و در حالت ضعیف تر با جنس پلی استر یا پلی پروپیلین مورد بافت قرار می گیرد. این نوع نخ در مرحله تولید فرش را می توان از مواد اولیه تولید فرش ماشینی مطرح کرد که در حدود 80 درصد از فرش را تشکیل می دهد. در باب جنس نخ تار فرش که حدود 6 درصد از فرش را در بر می گیرد می توان جنس پلی استر یا پلی پروپیلین را بیان نمود. نخ پود فرش نیز از دیگر الیاف بافت برای فرش به شمار می رود که با جنس پنبه یا جوت حدود 12 درصد از بافت را در برمی گیرد و در این اولین مرحله یعنی ریسندگی به دست می آید. در این مرحله عملیات اعمال شده بر روی این نوع از جنس الیاف بافت فرش شامل هیت ست شدن می باشد که سبب کاهش پرزدهی و پفکی شدن این نوع از نخ ها می گردد تا میزان مصرفی نخ در بافت فرش را کاهش دهد.
مرحله رنگرزی
مرحله بعد از ریسندگی در بافت فرش را می توان مرحله رنگرزی بیان نمود که در باب نخ های ریسیده شده برای تولید فرش به کار برده می شود. در این مرحله بر اساس نوع طرح و نگاره های بافت نخ های ریسیده شده را با رنگ های متفاوت رنگرزی می نمایند و برای بافت آن را مورد استفاده قرار می دهند. این عملیات که به صورت قرارگیری نخ در دیگ های رنگ با حرارت بالا برای تثبیت رنگ صورت می گیرد سبب می گردد تا نخ با طیف رنگ بندی های متفاوت در بافت فرش را داشته باشیم.
مرحله بافندگی
بهترین کارخانه تولید فرش ماشینی را می توان کارخانه ای معرفی نمود که در مرحله بافندگی فرش در باب نحوه تولید فرش ماشینی از دستگاه های فرش بافی به روز و مدرن برای بافت استفاده نماید که مهم ترین مرحله در زمینه تولید فرش به شمار می رود. از جمله دستگاه های بافت فرش در این مرحله را می توان دستگاه فرش بافی وندویل بلژیک ، شونهر آلمان و تکسیما بیان نمود که بسته به کارخانجات فرش بافی از هر یک از این دستگاه ها برای بافت استفاده می نمایند که بهترین نوع آن را می توان دستگاه های وندویل بلژیک برای بافت معرفی نمود. از ویژگی های دستگاه های بافت فرش در صنعت فرش بافی می توان بافت همزمان را بیان نمود. منظور از بافت همزمان فرش یعنی بافت دو تخته فرش که به صورت زیر و رو تولید می گردد، می باشد.
مرحله تکمیل
مرحله نهایی در زمینه تولید فرش در شرکت تولید فرش ماشینی کاشان را می توان مرحله و فرآیند تکمیل بیان نمود که خود شامل قسمت های مختلف می باشد. رائینگ، شیرینگ، آهارزنی، برش طولی و عرضی فرش، لبه دوزی، زیگزاگ و ریشه زنی و در نهایت کنترل کیفیت و رول و بسته بندی فرش مراحل طی شده در زمینه تکمیل برای فرش های ماشینی به شمار می رود.
رائینگ که از قسمت برش، ضربه و مکنده برخوردار است در باب آماده سازی فرش برای مرحله آهار زنی می باشد.
شیرینگ یا همان پرداخت سطح فرش در باب رفع پستی و بلندی های نخ خاب در سطح فرش به کار برده می شود تا فرش با سطح یکنواخت و براق در اختیار خریدارن قرار گیرد.
آهار زنی برای پوشش سطح پشتی فرش و افزایش دوام و استحکام فرش با موادی از جنس رزین و چسب می باشد که به صورت آهار خشک و مرطوب صورت می گیرد که آهار از نوع مرطوب بهترین نوع آهار زنی به شمار می رود.
برش طولی و عرضی فرش در باب انجام دقیق مرحله زیگزاگ زنی و لبه دوزی صورت می گیرد.
مرحله لبه دوزی، زیگزاگ و ریشه زنی در باب ارتقای زیبایی کناره های فرش و دوام آن به کار برده می شود.
بعد از انجام تمامی این مراحل بحث کنترل کیفیت صورت می گیرد که طی نظر کارشناسان مجرب و تایید آنها یک فرش با کیفیت در اختیار خریداران قرار می گیرد.
بعد از کنترل کیفیت بحث رول و بسته بندی فرش مطرح می شود که طی گذر از تمامی مراحل بالا در زمینه اتمام کار این مرحله در فرایند تکمیل صورت می گیرد.
تولید فرش ماشینی کاشان
بهترین تولید کنندگان فرش ماشینی در شهر فرش کاشان در زمینه تولید فرش ماشینی کاشان به طور یکسان این عملیات را برای بافت محصولات استفاده می نمایند و تنها بافت از لحاظ شانه و تراکم، طرح و رنگ بندی و ابعاد و ... می باشد که انواع مختلفی از این محصولات را روانه بازار می نماید. در بین بزرگترین تولید کننده فرش ماشینی در ایران، شهر فرش کاشان توانسته نامی آشنا را در میان خریداران پیدا نماید که معتبر ترین برند ها و کارخانجات در آن مشغول به فعالیت و عرضه محصولات به بازار فرش هستند.